Faktura som tvangsgrunnlag
Visste du at du at med en faktura (eventuelt kopi) i hånden kan tvangsinndrive et pengekrav? Hvor mange millioner, for ikke å si milliarder av kroner har ikke små og mellomstore bedrifter utestående som kundefordringer? Frem til midten av 2000-tallet måtte man i praksis gå til forliksrådene for å få dom eller få skyldneren til frivillig å signere på et gjeldsbrev, før man kunne gå til namsmannen og tvangsinndrive kravet.
Fra 2006 ble dette endret og man trenger ikke lenger gå via forliksrådet for å skaffe seg dom for kravet da tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 f nå åpner for at:
«Tvangsgrunnlag for utlegg er (…): ”Skriftlig meddelelse som fordringshaveren selv har sendt skyldneren og som viser kravets grunnlag og omfang”.
Dersom du har et pengekrav mot en annen kan du begjære utlegg for kravet når du har et tvangsgrunnlag. Når tvangsfullbyrdelsesloven siden 2006 har utvidet muligheten for hva som kan utgjøre et tvangsgrunnlag, betyr dette i realiteten at det befinner seg millioner av tvangsgrunnlag rundt i landet som aldri blir tvangsinndrevet.
Skriftlig meddelelse
En skriftlig meddelelse kan være så mangt, og det er nesten bare fantasien som setter grenser. Om to kamerater låner hverandre penger og avtalen skrives på en serviett, er det godt mulig at vilkårene for et gjeldsbrev ikke er oppfylt, men vilkårene for at det er en skriftlig meddelelse etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 f kan likevel være oppfylt.
Det er med andre ord helt klart at en faktura i utgangspunktet er en skriftlig meddelelse, men det er også noen andre vilkår som må være oppfylt. Disse vil bli gjennomgått lenger ned i artikkelen. Se også politiets side om disse vilkårene.
Etter ordlyden omfatter bestemmelsen også en kopi av faktura, noe som også fremgår av forarbeidene. Videre har Lovavdelingen i tolkningsuttalelse 7. juli 2006 lagt til grunn at også en betalingsoppfordring kan utgjøre tvangsgrunnlag etter bestemmelsen.
Er du i tvil om du har en skriftlig meddelelse som er gyldig som et tvangsgrunnlag har våre advokater lang erfaring med denne type krav.
Sendt selv
Det neste vilkåret er at den skriftlige meddelelsen er sendt av «fordringshaveren selv». Dette er åpenbart oppfylt om den næringsdrivende sender sin kunde en faktura. I rettspraksis er dette vilkåret tolket utvidende slik at også skriftlige meddelelser som er sendt av et inkassobyrå eller en advokat kan oppfylle kravet til å være en skriftlig meddelelse etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 f.
Kravets grunnlag og omfang
Det siste vilkåret i tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 f er at den skriftlige meddelelsen må vise kravets grunnlag og omfang. I forarbeidene blir dette nærmere forklart:
”Bestemmelsens krav om at et skriftlig dokument skal vise kravets grunnlag, innebærer at det av dokumentet må fremgå hva kravet gjelder. Kravet til angivelse av grunnlaget innebærer ikke at dokumentet skal inneholde noen nærmere begrunnelse for kravet. Det er tilstrekkelig at dokumentet refererer til avtale eller til de varer, tjenester eller annet som kravet gjelder. En faktura som grovt angir de ytelser kravet knytter seg til vil f.eks. oppfylle bestemmelsens krav.
Vilkåret om at den skriftlige meddelelsen skal vise kravets omfang medfører at dokumentet vil danne et beløpsmessig utgangspunkt for eventuelle utlegg. Det vil ikke være anledning til å kreve utlegg for beløp utover det som uttrykkelig er nevnt i dokumentet. Gjøres likevel det, skal namsmannen begrense utlegget til det beløp som er omfattet av skriftstykket med tillegg av renter og omkostninger som angitt i annet punktum [nå tredje ledd].”
Dette er også presisert av Høyesterett i Rt. 2012 side 1195:
«Høyesteretts ankeutvalg er enig med lagmannsretten i at tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 bokstav f bare gir tvangsgrunnlag dersom det aktuelle skriftstykket er meddelt skyldneren på en måte som gjør det mulig for ham å ta stilling til kravet og eventuelt imøtegå dette. Som lagmannsretten, viser utvalget til lovens forarbeider, avgjørelsen i Rt. 2009 s. 1560 og formålet med bestemmelsen.
Varsle til skyldneren
Etter at man har slått fast at man har en skriftlig meddelelse som kan direkte tvangsinndrives, må man varsle skyldneren etter reglene i tvangsfullbyrdelsesloven §§ 4-18 og 4-19. Dette er absolutte regler og det er viktig at dette gjøres helt i henhold til loven. Hvis ikke vil utleggsbegjæringen bli avvist. Dette kan gjøres av kreditor eller ved hjelp av en advokat eller inkassator. Våre advokater eller et tilhørende inkassobyrå bistår gjerne med dette.
Begjæring om utlegg
Er det slik at debitor fremdeles ikke har betalt kravet, kan man to uker etter at et varsel er sendt sende en begjæring om utlegg til namsmannen. Også her er det en rekke vilkår som må være oppfylt, og har du liten eller ingen erfaring med dette anbefaler vi å få hjelp fra en advokat.
Kostander og renter
Det følger av tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2 tredje ledd at skriftlige meddelelser også er tvangsgrunnlag for renter og utenrettslige omkostninger. Hvor høye omkostningene blir avhenger av kravets størrelse og alder. Dette er kostnader skyldner må dekke, og det normale er at renter og omkostninger dekkes før selve hovedstolen, det vil si det opprinnelige gjeldsbeløpet. I tillegg påløper det rettsgebyr til namsmannen. Også dette kan kreves dekket av skyldneren.
Advokatbistand
Veldig ofte er sikring og inndriving av pengekrav en oppgave som utsettes og som kreditor ikke følger tett nok opp. Vi anbefaler derfor å ta en prat med oss slik at vi kan bistå med denne oppgaven. Vi ser også at det svart ofte er slik at kreditor sender ut faktura og meddeler kunden at fakturaen ikke vil bli purret fra kreditor med sendes automatisk over til inkasso. Da advokatsidene har et tett samarbeid med Invoice Inkasso AS er dette også noe vi kan bistå med. Har du noen spørsmål, send oss en uforpliktende henvendelse i dag.